skip to Main Content

St Albans Central Library

Newly refurbished St Albans Central Library

The newly refurbished and modernised St Albans Central Library is now open and offering a whole range of services and facilities in its new flexible space. Demco Interiors worked with the Architects, Ingleton Wood and the Hertfordshire Libraries team to design and install the new library that gives people of all ages the chance to get creative, develop new skills and borrow books.

A new CreatorSpace offering green screen technology, iMacs, 3D printing, VR headsets and sewing machines, is just a taste of what the library has to offer alongside a funky children’s area, a space for teens to chill out and re-charge, a community meeting room available for hire and a new help desk. This is in addition to a wide range of library shelving to house books and multi-media.

The Children’s library is designed to attract mums and toddlers with its eye-catching, purple, blue and green Read feature creating a seating bench and under seat storage. The feature was the original idea of Sue Minter, Senior Librarian:Young People which was then developed and visualised by Demco’s Senior Designer, Vivien Low, and finally manufactured into a bespoke feature to stand out from the architect designed retro styled wallpaper.

The colour scheme throughout the library is based around Hertfordshire Libraries logo with accents of blue, green and magenta. Known as the ‘swoosh colours’ by the libraries team you can see them on chairs, tables, carpets and complimented with splashes of yellow and red tones giving the library an eclectic layered look and feel.

Throughout the interior sound reducing acoustic panels combine function and design, doubling up as wallart and adding splashed of colours against the rustic brick walls.

Demco’s Cantilibra steel library shelving is specified at low levels to give views across St Albans. Plus clad in beech to compliment the rustic feel of the building and finished with display end panels to provide a useful feature at the end of the bays. The shelving is configured to lead the visitor through the library stopping off in different zones or even taking a rest at some of the stylish soft furnishings. Workstations, PC benching and super fast wifi make this a connected space where visitors can read, work and play.
This was a thoughtful project phased over two stages, with initial layouts produced by the architects and then developed by the wider project team over four years. Careful planning and project management has given the City of St Albans, the Roman town of Verulamium with its 2000 years of history, a modern, vibrant library.

20190307_084324
Back To Top