skip to Main Content

New Lichfield Street Hub creates a buzz

New Lichfield Street Hub creates a buzz

The newly refurbished restored and redecorated Grade 2 listed Lichfield Street Central Library and 1960’s converted Art Gallery now provide an outstanding, modern facility incorporating the library, learning centre and the local history centre in Walsall. Working on behalf of the main contractor, Wilmott Dixon, Demco Interiors interpreted CPMG Architects’ vision to design, manufacture and install elements within the new interior.

Modern, fresh and accessible it now blends old and new to bring its past bang up to date. An example is the beautiful moulded ceiling on the first floor gallery which has been carefully and sympathetically restored. The gallery is now light and airy with Demco’s classic Cantilibra steel library shelving system is specified at low level and finished with stylised graphic end panels. Retro styled furnishings in shades of teal, yellow and purple add a pop of colour and contrast against the ornate arched ceiling. Large format oak tables provide plenty of space to work at fixed PC’s and small writing tablets are available for anyone who wants to work informally from one of the sofas. This wonderful room can now be hired for anything from corporate events to marriage ceremonies.

The same Cantilibra steel library shelving, with different colour combination end panels, is used throughout the building. These low level bays are space planned to discretely separate and define areas without interrupting the natural flow of the building or blocking out light.

Demco provided a bespoke joinery package including the built in Archive feature wall, display and book unit. With its warm timber finish, built in lighting, innovative displays and ‘finger pointing’ graphic creates a statement on the end wall. High and low level IT benching in Elegant Oak laminate is installed throughout, high impact benching for the ICT suite and the popular bespoke children’s wall tunnel manufactured in oak veneer with upholstered tunnels. Bespoke radiator covers, units and workbenches for the conservation area complete the detail while the main reception desk continues the Elegant Oak theme contrasting with a brushed stainless steel plinth and LED lighting to welcome visitors into the lovely new Hub.

Throughout the colour palette of yellow, purple, grey and teal is featured in lampshades, furnishings, shelving end panels and the chequerboard flooring.

This interior demonstrates high levels of workmanship and inspiration for the Council’s 21st Century digital programme to create an accessible space for training, digital and employment skills to improve the opportunities for the people of Walsall.

Walsall_290419_066
Back To Top